zoekmachine optimalisatie (SEO)
door brainies
zodat jouw website hoger in Google komt én meer bezoekers trekt
SEO (zoekmachine optimalisatie)
beter scoren in google met jouw website
SEO is een afkorting dat staat voor Search Engine Optimization, of zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. Het betekent eigenlijk niets meer dan webpagina’s zo optimaliseren, dat ze hoger worden getoond bij zoekopdrachten in zoekmachines zoals bijvoorbeeld Google of Bing. Hoe hoger jij rankt in de zoekmachines, des te groter de kans dat je via deze weg bezoekers naar je website krijgt. Bijkomend voordeel is dat je voor deze bezoekers niks hoeft te betalen. Daarom zijn veel bedrijven tegenwoordig erg actief als het gaat om SEO.
hoe werkt seo?
het onbekende algoritme van Google
Laten we eerst beginnen met het feit dat er GEEN stappenplan is om jouw website op de nr. 1 positie in Google te krijgen. Niemand kent het algoritme van Google en ook past Google dit algoritme continue aan. Wel weten we enkele belangrijke “rankingfactoren” om jouw website zo optimaal mogelijk in te richten voor SEO.
Om duidelijk te maken hoe SEO werkt, is het belangrijk te weten hoe de SEO technieken werken voor een geoptimaliseerde website. Het is een combinatie van verschillende handelingen die samen zorgen voor een algemene SEO waarde van je website of webpagina’s. Deze handelingen bestaan onder meer uit:
Wanneer gebruikers op zoek gaan in Google, vullen ze zoekwoorden in. Het doel is dat je met jouw website gevonden wordt op die zoekwoorden. Wanneer iemand bijvoorbeeld zoekt naar ‘Online marketing bureau Oldenzaal’, en je een online marketing bureau hebt in Oldenzaal, dan wil je waarschijnlijk op die zoekopdracht met jouw website getoond worden. Dit gaat niet zomaar; je moet Google laten zien dat jouw webpagina relevant is bij deze zoekopdracht. Het doel van Google is immers om het de gebruiker de meest relevante optie aan te bieden.
Nu zul je denken, als ik heel vaak mijn zoekwoord terug laat komen op de webpagina kom ik vast boven in de resulaten. Helaas.. in het verleden kon je dit trucje nog uithalen, vandaag de dag is Google continue aan het optimaliseren en is alleen het gebruik van de juiste zoekwoorden niet genoeg. Wanneer je bijvoorbeeld overal op je pagina zoekwoorden strooit in een poging tot het optimaliseren van je website, gaat dit ten koste van de content. In eerste instantie schrijf je een webpagina nog altijd voor de bezoeker. Met het uiteindelijke doel dat jij de bezoeker ergens tat aanzet; converteren.
Zorg daarom dat de content op de pagina relevant is om te lezen. Zoekmachines als Google zien in welke mate bezoekers jouw content waarderen, waarop ze hun rangschikking aanpassen. Zo houdt Google bij hoe lang bezoekers op je website zijn en met welke frequentie ze doorklikken. Als je content echter niet goed is, zal je webpagina ook niet hoog komen te staan in de zoekresultaten.
Een van de belangrijkste SEO technieken is het linkbuilden. Omdat zoekmachines in principe alle websites gelijk willen behandelen, kunnen ze lastig zien welke websites belangrijker zijn dan andere. Het kijken naar links is één van de manieren waarop ze toch nog een indicatie kunnen maken welke pagina’s relevanter zijn dan andere. Als het gaat over linkbuilden komt automatisch ook de term “domein autoriteit” voorbij. Domein Autoriteit is een nummer van 1 tot 100 wat de waarde van je internetdomein aangeeft. Hoe hoger dit cijfer, hoe belangrijker Google jou vindt. Als er bijvoorbeeld een Wikipedia artikel is over een populair onderwerp, en jouw website wordt vermeld als een belangrijke bron, dan waardeert Google jouw informatie weer iets hoger dan die van soortgelijke websites. Het generen en onderhouden van dit soort links is een essentieel onderdeel van SEO, genaamd Linkbuilding. Vergelijk het met het onderhouden van een waardevolle klant. Deze wil jij ook niet verliezen.
Een META structuur is de gehele structuur van een website, zonder de content. Denk aan het gebruik van de juiste opmaak van titels, URL’s, breadcrumbs en interne links. Zoekmachines gebruiken namelijk robots, ook wel crawlers of spiders genoemd, om jouw website te scannen. Een nette en geoptimaliseerde META structuur zorgt ervoor dat robots jouw website beter kan begrijpen. Google zal jouw website daarom hoger plaatsen dan websites waarbij deze META structuur niet is geoptimaliseerd.