data analyse
door brainies
zodat je inzicht hebt in de prestaties van jouw website
data analyse
inzicht, inzicht en nog eens inzicht
Het is in dit digitale tijdperk bijna onmogelijk om NIET iets met data te doen. Data geeft jou namelijk inzicht in de prestaties van je website of webshop, inzicht in de prestaties van kanalen, bezoekersgedrag en tal van andere zaken. Data is een universele taal en belangrijker dan ooit geworden. Het is de basis voor het nemen van goede onderbouwde beslissingen. Het is daarom van groot belang dat je met jouw website of webshop gaat starten met het inzichtelijk maken van data. Maar hoe doe je dat en waarom is het zo belangrijk? Brainies vertelt je er graag meer over.
waarom data analyse?
maken van onderbouwde beslissingen
Door het toenemende gebruik van internet en daarmee de diensten die worden aangeboden, komt er ook een grote hoeveelheid aan data beschikbaar. Deze data kan erg waardevol zijn om inzichten te krijgen over tal van zaken. Datagedreven werken vormt de basis van een goede bedrijfsstrategie.
hoe maak je een data anlyse?
meten met google analytics
Met Google Analytics kun je ontzettend veel waardevolle informatie achterhalen wanneer je deze hebt gekoppeld aan jouw website of webshop. Google Analytics kan bijna alles voor je meten. Wat er allemaal gemeten wordt is wel afhankelijk van hoe je je trackingcode hebt geïnstalleerd en van welke features je allemaal gebruikmaakt. Voorbeelden van zaken die jij kunt meten met Google Analytics zijn:
Met Google Analytics kun je interessante informatie achterhalen over je bezoekers. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers er uit bepaalde landen afkomstig zijn. Je kunt zelfs nóg dieper inzoomen en het aantal bezoekers per stad zien. Naast de locatie van je bezoekers, kun je ook zien welke devices bezoekers gebruiken. Wordt jouw website veelal bezocht met een smartphone, tablet of toch een desktop computer? Dat laatste is zeer nuttige info. Want wanneer 80 procent van de bezoekers jouw website bezoekt via een smartphone, zul jij als ondernemer de mobiele versie van je website gaan optimaliseren.
Ook laat Google Analytics zien via welke kanalen bezoekers op jouw webiste komen komen. Dit kan bijvoorbeeld “organisch” (vanuit een zoekmachine) zijn, maar ook bijvoorbeeld vanuit een Facebook advertentie, e-mail campagne of een link op een andere website. Ook zou je dit door kunnen meten naar conversies zodat jij inzicht hebt welk kanaal het beste converteert. Hier kun je dan bijvoorbeeld meer budget op gaan inzetten
Een belangrijk onderdeel van Google Analyics heet “Gedrag”. In dit gedeelte van Google Analytics kun je zien hoe bezoekers jouw website gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld bijhouden welke zoekopdrachten bezoekers gebruiken, zien welke pagina’s het meest bezocht worden en op welke pagina’s de meeste bezoekers je website weer verlaten. Dat soort informatie is voor een marketeer natuurlijk ontzettend nuttig. Als je ziet dat veel bezoekers je homepage verlaten zonder door te klikken, dan kun je je homepage bijvoorbeeld een nieuwe indeling of layout geven.
Door conversies te meten, kom je er achter of pagina’s op jouw website doen wat ze moeten doen. Oftewel: of de pagina’s bijdragen aan het doel dat jouw website wil bereiken. Wat het doel van je website of webshop is, ligt natuurlijk aan het type website dat je hebt. Dit kunnen product aankopen zijn, maar ook het genereren van leads. Als je een webshop hebt, is het belangrijkste doel natuurlijk dat een bezoeker een aankoop doet. Een conversie houdt dan in: een bezoeker verandert in een klant. Doordat een webshop direct geld verdient als iemand converteert, kun je ook heel gemakkelijk een “waarde” aan zo’n conversie toewijzen. Hiervoor kun je het beste E-commerce tracking gebruiken, een geavanceerde feature van Google Analytics die speciaal bedoeld is voor webshops.
Als je een website hebt waarop je bepaalde diensten aanbiedt, dan kan een bezoeker die contact opneemt door middel van een contactformulier een conversie zijn. Of een bezoeker die zijn gegevens achterlaat voor het downloaden van een whitepaper: Deze lead kun je dan vervolgens opvolgen.
Merk je dat de conversies tegenvallen op jouw website? Dan kan conversie optimalisatie wellicht een oplossing bieden.